Curs de dreptul familiei | Carte de: Lucia Irinescu
Code:978-606-27-0189-5
|
Rating:
Descriere
Aceasta lucrare se adreseaza in primul rand studentilor, intrucat a fost elaborata cu scopul de a deveni un instrument util in cadrul procesului de intelegere si fixare a prevederilor legale care stau la baza institutiilor din dreptul familiei. In consecinta, materia este prezentata intr-o maniera clara si cu un limbaj accesibil.
Studiul cuprinde toate noutatile legislative in domeniu, iar pentru a facilita intelegerea problemelor teoretice, s-a recurs la exemple din practica judiciara.
Totodata, cursul este de un real folos tuturor persoanelor interesate de problematica dreptului familiei, dar si teoreticienilor si practicienilor.
ISBN:
978-606-27-0189-5
Titlul cartii:
Curs de dreptul familiei | Carte de: Lucia Irinescu
Formă de convieţuire umană ancestrală, familia nu a putut rămâne în afara sferei de reglementare a dreptului. La nivelul cel mai general, acte internaţionale au statuat că familia este elementul natural şi fundamental al societăţii [art. 16 pct. 3 din Declaraţia universală a drepturilor omului, adoptată de Adunarea Generală a ONU la 10 decembrie 1948 şi art. 23 pct. 1 din Pactul internaţional cu privire la drepturile civile şi politice, adoptat de acelaşi for la 16 decembrie 1966].
Pe de altă parte, s-a constatat că, în fapt, în viaţa de zi cu zi, oamenii recurg rareori la dreptul familiei. Morala, moravurile, tradiţiile şi religia alcătuiesc ţesătura de bază a relaţiilor de familie. S-a spus că oamenii trăiesc ca şi cum dreptul familiei n-ar exista; non-dreptul este esenţa relaţiilor de familie, pe când dreptul este un accident (Jean Carbonnier).
Dar, atunci când intervin, instituind drepturi şi obligaţii specifice, normele juridice s-au dovedit a fi relativ rigide, inflexibile, tehnice şi imprevizibile, în raport cu aşteptările comune ale oamenilor. Este un paradox, o capcană a dreptului familiei care, în pofida aparenţelor, nu este întotdeauna „familiar”.
Instanţa reţine avizul medical favorabil încheierii căsătoriei, acordul părinţilor minorei cu capacitate de exerciţiu restrânsă în acest sens, faptul că din relaţia de dragoste a minorei cu concubinul a rezultat minorul în vârstă de aproape 1 an, iar coabitarea în afara căsătoriei nu este permisă de religia îmbrăţişată de către reclamantă şi viitorul soţ; raportat şi la concluziile anchetei sociale şi apreciind asupra interesului superior al minorei, se constată existenţa unor motive temeinice pentru autorizarea încheierii căsătoriei.
Jud. Beclean, sent. civ. nr. 1200 din 2 octombrie 2012,
Legislatia familiei, actualizata la data de 7 octombrie 2013 cuprinde principalele reglementari in materia dreptului familiei cu privire la casatorie, regimuri matrimoniale, divort, relatiile de rudenie si ocrotirea copiilor, reglementate prin noul Codul civil si noul Cod de procedura civila.
Sunt incluse si normele metodologice care reglementeaza divortul in fata notarului public si divortul pe cale administrativa. Ambele reglementari cuprind anexele cu toate formularele utile in materie; totodata, sunt prezente si cele doua legi importante in promovarea si protectia copilului:
Legea nr. 273/2004 privind procedura adoptiei, republicata,
si Legea nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului sunt actualizate la data de 7 octombrie 2013.