Noul Cod civil si Noul Cod de procedura civila. Legislatie consolidata la data de 1 Septembrie 2014
Code:978-606-673-418-9
Descriere
Editia de fata cuprinde Noul Cod civil (Legea nr. 287/2009) si Noul Cod de procedura civila (Legea nr. 134/2010), actualizate pana la data de 1 septembrie 2014, articolele Codurilor fiind insotite, acolo unde este cazul, de dispozitii de aplicare si de varii extrase relevante, necesare unei depline intelegeri a noilor reglementari.
Cele doua Coduri fundamentale (reunite acum intr-un singur volum destinat practicienilor, teoreticienilor, doctoranzilor, masteranzilor, studentilor, dar si publicului larg) beneficiaza si de cate un index alfabetic, in vederea inlesnirii utilizarii acestora, prin indicarea sediului materiei pentru diverse institutii importante din Dreptul civil si, respectiv, din Dreptul procesual civil – asigurandu-se totodata o cautare rapida a cuvintelor-cheie aferente
Cartea a VII-a – „Dispoziţii de Drept Internaţional Privat” a Noului Cod civil al României a avut menirea de a integra prevederile Legii nr. 105/1992, revizuite însă, pentru a fi puse în acord cu noua concepţie în materia dreptului familiei, cuprinsă în cod, şi cu instrumentele Uniunii Europene şi internaţionale în domeniul dreptului internaţional privat.
Cartea a VII-a din Noul Cod civil cuprinde în cadrul Titlului I dispoziţiile generale în materie, iar în cadrul Titlului II conflictele de legi referitoare la: persoane, familie, bunuri, moştenire, actul juridic civil, obligaţii, cambie, bilet la ordin şi cec, fiducie şi prescripţie extinctivă.
În materia pe care o avem în vedere, la data intrării în vigoare a Noului Cod civil au fost abrogate art. 1-33 şi art. 36-147 din Legea nr. 105/1992 cu privire la reglementarea raporturilor de drept internaţional privat [conform art. 230 lit. q) din Legea nr. 71/2011 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 287/2009 privind Codul civil].
Prin noul Cod civil, intrat in vigoare la 1 octombrie 2011, s-a realizat o reforma de profunzime a sistemului juridic romanesc.
In noua reglementare, ca o consecinta a abandonarii dualismului Cod civil-Cod comercial, s-a impus, in mod logic, includerea a cat mai multor contracte speciale, inclusiv a celor considerate pana acum ca fiind apanajul exclusiv al comerciantilor, si s-a realizat codificarea unor contracte, pana acum nenumite (contractul de furnizare, contractul de comision, contractul de consignatie, contractul de expeditie, contractul de agentie, contractul de intermediere, contractul de intretinere etc.).
Aceasta a cincea editie a lucrarii prezinta 23 de contracte speciale prin prisma noilor reglementari, fiind actualizata la data de 1 octombrie 2014, constituind astfel un instrument util de lucru atat pentru studentii facultatilor de drept, cat si pentru toti practicienii din domeniu.
Contractele speciale. Sinteze teoretice, teste grila si spete | Autor: Florin Motiu
Editia a 4-a, revazuta si adaugita
Avand in vedere conceptia monista de reglementare a raporturilor de drept privat, adoptata prin noul Cod civil, a fost abandonat dualismul Cod civil-Cod comercial si s-au inclus in Codul civil mai multe contracte speciale.
Lucrarea Contractele speciale. Sinteze teoretice, teste-grila si spete. Editia a IV-a, revazuta si adaugita analizeaza, din perspectiva teoretica si practica, 23 de contracte speciale din noua reglementare, fiind actualizata la data de 1 octombrie 2014.
Analiza fiecarui contract cuprinde sinteze teoretice, teste-grila si spete. Prin noutate si caracter aplicativ, lucrarea este recomandata studentilor facultatilor de drept si practicienilor in domeniu.