Noul Cod de procedura civila si Codul anterior. Prezentare comparativa [Actualizat 16 aprilie 2013]
Code:978-606-678-344-6
|
Rating:
Descriere
Noul Cod de procedura civila si Codul anterior. Prezentare comparativa [Actualizat 16 aprilie 2013]
- cu index alfabetic si legislatie conexa -
Contine modificarile aduse prin Legea 72/2013
Lucrarea de fata ofera o prezentare comparativa, pe articole, a noului Cod de procedura civila, astfel cum a fost modificat prin Legea nr. 72/2013 (M. Of. nr. 182 din 2 aprilie 2013), in paralel cu reglementarile anterioare – in primul rand Codul de procedura civila de la 1865, dar si alte acte normative ale caror dispozitii au fost preluate, cu sau fara modificari, in noua reglementare (cum ar fi Codul civil de la 1864 – partea referitoare la probe, Codul comercial, Legea nr. 105/1992 privind raporturile de drept international privat, O.G. nr. 5/2001 privind somatia de plata sau O.U.G. nr. 119/2007 privind ordonanta de plata, toate acestea fiind abrogate de la 15 februarie 2013).
Legea nr. 76/2012 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă - extras -
Legea nr. 2/2013 privind unele măsuri pentru degrevarea instanţelor judecătoreşti, precum şi pentru pregătirea punerii în aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă - extras -
CUPRINS DETALIAT:
ISBN:
978-606-678-344-6
Titlul cartii:
Noul Cod de procedura civila si Codul anterior. Prezentare comparativa [Actualizat 16 aprilie 2013]
Autor (i)::
Colectiv Editura Hamangiu
Publicat de:
Editura Hamangiu
Colectia:
Coduri
Data aparitiei:
26 Aprilie 2013
Formatul:
Carte in format tiparit
Numar de pagini:
480
4by Admin 2013, 29 Apr 2013
Noul Cod de procedura civila si Codul anterior. Prezentare comparativa [Actualizat 16 aprilie 2013]
Lucrarea de fata ofera o prezentare comparativa, pe articole, a noului Cod de procedura civila, astfel cum a fost modificat prin Legea nr. 72/2013 (M. Of. nr. 182 din 2 aprilie 2013), in paralel cu reglementarile anterioare – in primul rand Codul de procedura civila de la 1865, dar si alte acte normative ale caror dispozitii au fost preluate, cu sau fara modificari, in noua reglementare (cum ar fi Codul civil de la 1864 – partea referitoare la probe, Codul comercial, Legea nr. 105/1992 privind raporturile de drept international privat, O.G. nr. 5/2001 privind somatia de plata sau O.U.G. nr. 119/2007 privind ordonanta de plata, toate acestea fiind abrogate de la 15 februarie 2013).
Una dintre solutiile cu caracter de noutate pe care le aduce noul Cod priveste chiar aplicarea legii in timp. Astfel, principiul aplicarii imediate a noii norme de procedura a fost inlocuit cu acela potrivit caruia dispozitiile noii legi sunt aplicabile numai proceselor si executarilor silite incepute dupa intrarea in vigoare a acesteia, in timp ce procesele in curs de judecata, precum si executarile silite incepute sub legea veche raman supuse acelei legi. De aceea, necesitatea de a lucra in paralel dupa reguli diferite face ca analiza comparativa a celor doua reglementari sa fie cu atat mai pretioasa pentru practicienii dreptului si pentru toti cei interesati sa identifice singuri care sunt elementele de noutate ale noii legi fata de cea anterioara.
Cartea mai contine si o tabla de materii detaliata a noului Cod de procedura civila, precum si un index alfabetic. Precizam ca ele nu fac parte din textul oficial, ci au fost intocmite de redactia Editurii Hamangiu pentru a facilita orientarea si identificarea mai rapida a institutiilor/cuvintelor-cheie cautate.
La final sunt prezentate si dispozitiile tranzitorii si de punere in aplicare cuprinse in Legea nr. 76/2012 si in Legea nr. 2/2013.
Actualul sistem procedural reglementat de Codul de procedură civilă, supus unor frecvente intervenţii legislative asupra diferitelor instituţii, a condus la o aplicare şi interpretare neunitară, lipsită de coerenţă, a legii de procedură civilă, cu repercusiuni asupra duratei, eficienţei şi finalităţii actului de justiţie.
De-a lungul timpului, între disfuncţiile majore ale justiţiei din România, cel mai aspru criticată a fost lipsa de celeritate în soluţionarea cauzelor, cu toate efectele ei. Dat fiind că procedurile judiciare s-au dovedit deseori greoaie, formaliste, costisitoare şi de lungă durată, s-a conştientizat faptul că eficacitatea administrării actului de justiţie constă în mare măsură şi în celeritatea cu care drepturile şi obligaţiile consfinţite prin hotărâri judecătoreşti intră în circuitul civil, asigurându-se astfel stabilitatea raporturilor juridice deduse judecăţii.
Astfel, nerespectarea cerinţelor procesului echitabil sub aspectul duratei procedurii ori decurgând din neexecutarea hotărârilor judecătoreşti, a constituit obiectul mai multor cauze la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (C.E.D.O.) în care este parte România.
Având în vedere cazuistica României la C.E.D.O.. deşi se poate afirma că durata procedurilor judiciare nu depăşeşte cu mult media europeană în acest domeniu, soluţionarea proceselor într-un termen rezonabil a reprezentat şi reprezintă o problemă reală şi un motiv de preocupare pentru autorităţi.
Conform Raportului Agentului guvernamental pentru C.E.D.O. pe anul 2O07, se semnalează cauze repetitive care pot risca să fie percepute ca probleme proprii sistemului judiciar naţional. Astfel, pe lângă încălcări ale dreptului de proprietate, se semnalează încălcări ale Convenţiei pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale decurgând din durata procedurii şi neexecutarea hotărârilor judecătoreşti.
Aşa ftind, s-a impus o intervenţie legislativă pentru reglementarea complexă şi coerentă a procesului civil, constând în măsuri care să aibă drept scop simplificarea şi accelerarea procedurilor judiciare. In acest context, s-a dovedit necesară adoptarea cât mai rapidă a noului Cod de procedură civilă, care să cuprindă dispoziţii clare, concentrate în principal pe sporirea celerităţii soluţionării cauzelor, cu impact direct şi asupra executării hotărârilor.
Deja celebre in toate facultatile de drept, testele grila au devenit in ultimul deceniu un element sine qua non al profesiilor juridice. Examen de licenta. Admitere in magistratura. Intrare in barou. Definitivat sau promovare in profesie. Niciunul dintre aceste concursuri nu poate fi trecut fara testul grila, cea mai raspandita modalitate de examinare si, totodata, calea cea mai sigura de insusire a cunostintelor juridice, bazata pe gandirea logica.
Editia a treia a cartii Teste grila pentru concursuri si examene vine in intampinarea celor care se pregatesc pentru admiterea in magistratura si in barou. Astfel, lucrarea de fata cuprinde peste 3200 de grile, iar sistematizarea acestora urmeaza tematica si bibliografia anuntata pentru examenele din 2012, oferindu-va posibilitatea de a va testa cunostintele cu privire la intreaga materie, ponderea grilelor din fiecare materie fiind influentata de aceasta tematica si bibliografie: primul capitol contine aproximativ 900 de grile din vechiul Cod civil; urmeaza un capitol care cuprinde aproximativ 400 de grile din noul Cod civil (in plus aprox. 150 de grile fata de editia anterioara) iar celelalte capitole – continand grile la materiile de drept penal, procesual civil si procesual penal – au fost, la randul lor, completate cu grile noi iar cele existente au fost revizuite si modificate corespunzator schimbarilor legislative intervenite dupa publicarea editiei anterioare.
Pentru autotestare, ultimul capitol cuprinde o serie de 5 teste recapitulative (a cate 100 de intrebari), fiecare in parte putand fi privit ca un examen adevarat.
Art. 4. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie judecă:
1. recursurile declarate împotriva hotărârilor curţilor de apel şi a altor hotărâri, în cazurile prevăzute de lege;
2. recursurile în interesul legii;
3. [2] abrogat; 4. în orice alte materii date prin lege în competenţa sa.
Notă: 1. A se vedea şi:
– art. 9 (1) şi art. 21 din Legea nr. 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului (…) (M. Of. nr. 196 din 13 martie 2008), care prevede competenţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie de a judeca contestaţia împotriva deciziilor Biroului Electoral Central de admitere/respingere a protocoalelor de constituire a alianţelor electorale sau împotriva modului de formare şi a componenţei Biroului Electoral Central;
– art. 51 din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii (republicată în M. Of. nr. 628 din 1 septembrie 2012), care prevede competenţa Completului de 5 judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie de a judeca recursul împotriva hotărârilor secţiilor Consiliului Superior al Magistraturii prin care s-a soluţionat acţiunea disciplinară.
2. Competenţa secţiilor Înaltei Curţi este stabiltă prin art. 21 şi urm. din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, republicată (M. Of. nr. 827 din 13 septembrie 2005), cu modificările şi completările ulterioare.
Art. 4 1 . Competenţa ce revine instanţelor judecătoreşti în legătură cu arbitrajul reglementat de cartea IV aparţine instanţei care ar fi fost competentă să soluţioneze litigiul în fond, în lipsa unei convenţii arbitrale.
Noul Cod de procedura civila modifica radical conceptia de ansamblu asupra materiei, iar modul in care factorii de decizie si profesionistii din sistemul judiciar vor reusi sa valorizeze principiile si sa puna in aplicare noile reguli procedurale este definitoriu pentru reforma intregului sistem.
Pentru toti cei interesati sa inteleaga schimbarile aplicabile de la 1 februarie 2013, Editura Hamangiu pregateste un comentariu al noului Cod de procedura civila, realizat de un colectiv valoros de practicieni ai dreptului, sub coordonarea renumitului profesor universitar Gabriel Boroi.
Fiecare articol al codului este analizat si explicat, prin raportare la reglementarea anterioara, cu accent deosebit pe elementele de noutate si pe consecintele pe care noile reglementari le vor produce in practica.
pentru aprobarea formularelor utilizate în procedura cu privire la cererile de valoare redusă prevăzută de art. 1.0251.032 din Legea nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă
publicat în M. Of. nr. 69 din 1 februarie 2013
Art. 1. Se aprobă formularul de cerere, formularul pentru completarea sau/şi rectificarea formularului de cerere şi formularul de răspuns, utiliza te în procedura cu privire la cererile de valoare redusă reglementată de art. 1.0251.032 din Legea nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, republicată, cu completările ulterioare, prevăzute în anexele nr. 13, care fac parte integrantă din prezentul ordin.
Art. 2. Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Par tea I, şi intră în vigoare la data intrării în vigoare a Legii nr. 134/2010, repu blicată, cu completările ulterioare.
Editia de fata cuprinde noul Cod de procedura civila, cu modificarile aduse prin Legea nr. 72/2013 (M. Of. nr. 182 din 2 aprilie 2013), Legea nr. 76/2012 de punere in aplicare si, in extras, Legea nr. 2/2013 privind unele masuri pentru degrevarea instantelor judecatoresti, precum si pentru pregatirea punerii in aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila.
Cartea contine si o tabla de materii detaliata, precum si un index alfabetic al noului Cod, care nu fac parte din textul oficial, ci au fost intocmite de Editura Hamangiu pentru a face mai usoara cautarea institutiilor/cuvintelor-cheie in cuprinsul acestuia.