Drept civil. Obligatiile. Faptul juridic | Carte de: Adam Ioan
Code:978-606-18-0157-2
Descriere
Materia raporturilor juridice patrimoniale şi nepatrimoniale dintre persoane ca subiecte de drept civil, a raporturilor juridice dintre profesionişti, precum şi dintre aceștia și orice alte subiecte de drept civil, la care autorul a făcut referire în lucrarea anterioară care a abordat contractul, ca izvor de obligații, este continuată prin analiza faptului juridic ca izvor de obligații civile. Aceasta lucrare este considerata un studiu de profunzime a problematicii complexe vizând regimul juridic al instituțiilor ce alcătuiesc arhitectura faptului juridic, ca izvor de obligații, în contextul reglementat de prevederile Noului Cod civil.
În mod similar cu lucrarea dedicată contractului, Drept civil. Obligațiile. Faptul juridic are la bază aceeaşi metodă comparativă, tranzitorie de la vechea reglementare a Codului civil din anul 1864 la actuala reglementare a Noului Cod civil, autorul evidențiind elementele de noutate, prin raportare la principiile fundamentale desprinse din instituțiile tradiționale, principii care se regăsesc și în contextul legislativ actual. Totodată, sunt păstrate opiniile valoroase exprimate atât în doctrina de specialitate, cât și în jurisprudență, care au corespondent în noua reglementare.
Ţinând cont că începând cu 1 octombrie 2011 a intrat în vigoare un nou Cod civil al României, prezentul volum analizează şi dispoziţiile relevante ale Noului Cod pentru tema abordată.
Cartea are o strutură desfăşurată pe parcursul a trei titluri, dedicate creditului ipotecar, finanţatorilor acestui credit pe piaţa primară şi, respectiv, pieţei secundare (securitizarea şi obligaţiile ipotecare), urmate de un titlu cuprinzând unele propuneri de lege ferenda, incluzând regimul juridic al creditului ipotecar şi al ipotecii, organizarea şi funcţionarea pieţei primare a creditului ipotecar şi instrumentele financiare ce pot fi utilizate pe piaţa secundară a acestui credit.
Prezentul pachet promotional cu titlul BAZELE DREPTULUI CIVIL cuprinde doar volumele I, III, IV şi V.
Volumul II din pachetul Bazele dreptului civil este disponibil din luna octombrie 2012 iar contravaloarea volumului II va fi achitată în momentul apariţiei, separat!
"In literatura juridică română, C. Hamangiu reprezintă un fenomen ştiinţific neegalat. Singularizarea sa este justificată nu numai prin volumul de muncă, pentru care calificativul de grandios nu este întrunimic exagerat, dar mai ales prin adoptarea unei modalităţi noi de creaţie, colaborarea, nu ca accident, ci ca sistem". - scria I. L. Georgescu în Revista de Drept Comercial nr. 5/1995, pp. 163-168.
Aceasta lucrare îşi propune să prezinte, de o manieră accesibilă şi cuprinzătoare, publicului larg, aspectele juridice pe care le presupune vocaţia (chemarea) la moştenire a soţului supravieţuitor. În acest sens, sunt analizate, in detaliu, din perspectiva drepturilor succesorale ale soţului supravieţuitor:
-condiţiile cerute de lege pentru ca acesta să-l poată moşteni pe soţul defunct;
- categoriile de drepturi succesorale de care beneficiază în puterea legii şi caracterele juridice pe care acestea le prezintă;
- dreptul de opţiune succesorală, cu cele două valenţe ale sale (acceptarea şi renunţarea la moştenire);
- petiţia de ereditate şi certificatul de moştenitor;
- partajul succesoral.
Aceasta carte este concepută pentru uzul oricărei persoane interesate, recomandată, în egală măsură, juriştilor şi studenţilor de la facultăţile de profil, oferindu-le acestora o abordare corespunzătoare a unei instituţii juridice importante a dreptului succesoral, anume drepturile succesorale ale soţului supravieţuitor.
Codul civil si Codul de procedura civila (actualizat la data de 20.02.2013) | Coordonator: Flavius Baias
Coordonată de conf. univ. dr. Flavius-Antoniu Baias, ediţia a 12-a a lucrării Codul civil şi Codul de procedură civilă aduce în atenţia celor interesaţi textul Noului Cod civil, actualizat, sub articolele căruia au fost inserate dispoziţiile tranzitorii şi finale corespunzătoare din Legea nr. 71/2011, şi Noul Cod de procedură civilă, actualizat, în vigoare de la 15 februarie 2013, cu ultimele modificări aduse prin O.U.G. nr. 4/2013 (publicată în M.Of. nr. 68 din 31 ianuarie 2013).
Culegerea mai conţine, în extras, dispoziţiile privind pregătirea punerii în aplicare a NCPC, conţinute de Legea nr. 2/2013 (publicată în M.Of. nr. 89 din 12 februarie 2013), precum şi tabele corespondenţe articole (NCPC – CPC 1865 şi alte acte normative; CPC 1865 – NCPC).
Intrarea în vigoare a Noului Cod civil a determinat o regândire şi o reașezare a proprietăţii intelectuale în cadrul dreptului civil. Noile reglementări din domeniul civil au un impact direct asupra relaţiilor sociale reglementate de norma de proprietate intelectuală, fie ea de drept civil de autor, fie de proprietate industrială.
Analiza iniţială a relaţiilor de proprietate intelectuală (pe care autoarea a făcut-o în cărţile publicate deja de editura C.H. Beck) este completată şi întregită prin prezentul curs din noua perspectivă a dreptului civil asupra studiului, perspectivă conferită de apariţia Noului Cod civil.
LucrareaDrept civil. Proprietatea intelectuala | Curs universitar | Autor: Ligia Catuna conţine referiri şi la aspectele noi de ordin procesual astfel cum apar ele reglementate în Noul Cod de procedură civilă. Abordarea este inedită prin aceea că proprietatea intelectuală nu mai este analizată ca ramură de drept distinctă, ci ca un domeniu al dreptului civil.
Asadar, lucrarea răspunde necesităţii de actualizare a studiului domeniului proprietăţii intelectuale prin prisma noii codificări civile împletite cu prevederile legilor speciale din domeniu.
Negocierea de succes presupune exercițiul ei de către un negociator care, înțelegând principiile specifice, își formează un stil propriu și pregătește minuțios fiecare etapă.
Elaborarea strategiei de negociere și alegerea tacticilor și tehnicilor de negociere adecvate sunt activități esențiale pentru obținerea unui rezultat cât mai bun.
Întrucât negocierea de afaceri are drept scop încheierea unui contract, consecințele juridice prezintă un loc important în arhitectura negocierii de succes.
Lucrarea reprezintă un instrument primar, dar eficient pentru toți cei ce se angajează în negocieri de afaceri, fie că sunt de profesie juriști sau nu, preocupați deopotrivă, pe de o parte, de obținerea unui rezultat cât mai avantajos pentru ei, dar, pe de altă parte, și de construirea unei relații parteneriale trainice care să satisfacă și interesele celeilalte părți.
Drept civil. Succesiuni. Caiet de seminar | Autor: Genoiu Ilioara este o lucrare cu un pronunţat caracter practic, cuprinzând sinteze, probleme de seminar şi bibliografia aferentă.
Sintezele conţin prezentarea sistematizată a problematicii moştenirilor, fiind realizate, în partea finală, inventare ale noutăţilor consacrate de Codul civil în vigoare (prin raportare la Codul civil de la 1864).
În cadrul problemelor de seminar, sunt propuse teme de reflecţie, teme pentru referate, întrebări clasice (posibile subiecte de examen), teste grilă (cu una, cu mai multe variante sau fără vreo variantă corectă de răspuns) şi speţe. Structurată astfel, cartea se doreşte a fi un instrument util pentru studenţii de la programele de studii Drept şi Administraţie publică, ajutându-i pe aceştia să-şi pregătească examenul de semestru la disciplina „Drept succesoral”, examenul de licenţă la disciplina „Drept civil”, precum şi examenele ulterioare absolvirii studiilor de licenţă (precum cel pentru admiterea la Institutul Naţional al Magistraturii sau cel pentru primirea în profesia de avocat).