Drept penal. 550 Teste grila | Autor: Tiganoaia Adrian-Catalin
Code:978-606-18-0162-6
|
Rating:
Descriere
STOC EPUIZAT!
Prezenta lucrare se adresează atât studenţilor facultăţilor cu profil juridic, cât şi absolvenţilor acestora care se pregătesc:
- pentru examenul de licenţă,
- pentru admiterea în profesiile juridice de magistrat sau avocat,
- pentru examenul de absolvire a Institutului Naţional pentru Pregătirea şi Perfecţionarea Avocaţilor,
- pentru examenele depromovare în funcţii de execuţie a judecătorilor şi procurorilor.
Majoritatea întrebărilor prezintă un grad ridicat de dificultate, motiv pentru care autorul a considerat necesar să explice răspunsurile.
Explicaţiile fac trimitere la dispoziţiile legale relevante, dar şi la practica judiciară sau opiniile exprimate în literatura de specialitate.
Lucrarea este sistematizată, după modelul Codului penal, în întrebări din Partea generală (100) şi întrebări din Partea specială (450), foarte multe întrebări din Partea specială realizează o sinteză a noţiunilor celor două discipline care, în activitatea practică, alcătuiesc un tot unitar.
Capitolul I. Instituţii de drept penal. Partea generală
Secţiunea 1. Legea penală şi limitele ei de aplicare
Secţiunea a 2-a. Infracţiunea
Secţiunea a 3-a. Pedepsele
Secţiunea a 4-a. Minoritatea
Secţiunea a 5-a. Măsurile de siguranţă
Secţiunea a 6-a. Cauzele care înlătură răspunderea penală sau consecinţele condamnării
Capitolul II. Infracţiuni contra persoanei.
Capitolul III. Infracţiuni contra patrimoniului
Capitolul IV. Infracţiuni contra autorităţii
Capitolul V. Infracţiuni care aduc atingere unor activităţi de interes public sau altor activităţi reglementate de lege
Capitolul VI. Infracţiuni de fals
Capitolul VII. Infracţiuni care aduc atingere unor relaţii privind convieţuirea socială
Răspunsuri
Bibliografie
ISBN:
978-606-18-0162-6
Titlul cartii:
Drept penal. 550 Teste grila
Autor (i)::
Tiganoaia Adrian-Catalin
Publicat de:
Editura C.H. Beck
Colectia:
Teste grila
Data aparitiei:
22 martie 2013
Formatul:
Carte in format tiparit
Numar de pagini:
232
4by Grile 2013, 08 Mar 2013
Drept penal. 550 Teste grila | Autor: Tiganoaia Adrian-Catalin
Partea generală (100) şi întrebări din Partea specială (450),
Foarte multe întrebări din Partea specială realizează o sinteză a noţiunilor celor două discipline care, în activitatea practică, alcătuiesc un tot unitar.
67. In cazul in care administratorul unei societati comerciale cumpara de pe piata neagra o factura fictiva completata numai cu rubricile furnizor, semnatura si stampila furnizorului, iar apoi la dictarea sa, un angajat al societatii o completeaza atestand, fara stiinta, achizitionarea unor bunuri, pe care administratorul nu le cumparase, se va retine in sarcina administratorului:
a. instigare la infractiunea de fals material in inscrisuri sub semnatura privata;
b. participatie improprie la infractiunea de fals material in inscrisuri sub semnatura privata;
c. fapta nu este prevazuta de legea penala.
Raspuns corect: c)
(...)
71. In cazul asocierii pentru savarsirea de infractiuni nu este posibila:
a. instigarea la constituirea unei asocieri infractionale;
b. complicitatea prin sprijinirea asocierii infractionale;
c. instigarea la sprijinirea asocierii infractionale.
Prezenta lucrare se adreseaza studenţilor jurişti şi absolvenţilor facultăţilor de drept, care se pregătesc pentru examenele la disciplinele: Drept penal. Partea generală şi Drept penal. Partea specială sau pentru admiterea în cadrul profesiilor juridice (magistratură, avocatură etc.).
Drept penal. Teste grila pentru examene si admiterea in profesii juridice este concepută în două părţi – Partea generală şi Partea specială – iar materia este grupată conform tematicii Dreptului penal. Alături de testele grilă, cititorii vor găsi reproduse normele legale aferente, aşezate în aşa fel încât să faciliteze înţelegerea modului de rezolvare, iar în partea finală a lucrării sunt redate răspunsurile corecte.
Lucrarea de faţă cuprinde cele mai importante acte normative în materia organizarii si exercitarii profesiei de avocat, actualizate la nivelul anului 2012 (Legea nr. 51/1995, republicata, privind organizarea si exercitarea profesiei de avocat; Statutul profesiei de avocat, republicat pe 19 decembrie 2011; Codul deontologic al avocaţilor; Documente şi tematica privind organizarea examenelor de admitere si definitivare in profesia de avocat pentru anul 2012).
Totodata, lucrare cuprinde peste 100 de grile pentru verificarea cunoştinţelor la materia OEPA - Organizarea si Exercitarea Profesiei de Avocat.
DREPT PROCESUAL PENAL. Sinteze pentru pregatirea examenului de admitere si definitivare in profesia de AVOCAT (Autori: Av. Eduard Dragomir, Av. Roxana Palita) - Editia a III-a, Editura Nomina Lex, Bucuresti, 2011.
Prezenta lucrare a fost special conceputa pentru pregatirea unor examene de admitere la avocatura ori magistratura, dar vine si in sprijinul studentilor care vor sustine examenul de absolvire a facultatii, viitorilor avocati pentru examenul de intrare in barou si avocatilor stagiari in vederea pregatirii examenului de definitivare in profesie.
Ca oricare alta disciplina sau ramura de drept, si studiul dreptului civil trebuie sa inceapa cu o parte introductiva, in lipsa careia nu ar putea fi studiate celelalte institutii. Partea introductiva despre care vorbim aici se refera la aplicabilitatea noului cod civil, capitol cu care debuteaza prezentul studiu.
In afara capitolului privitor la aplicabilitatea noului cod civil, lucrarea analizează o institutie de baza a dreptului civil, şi anume raportul juridic civil, institutie studiata la majoritatea facultatilor de drept din tara ca parte generala a dreptului civil.
Prin modul în care a fost structurată, lucrarea se adreseaza si persoanelor care se pregatesc pentru unele concursuri si examene, precum cel pentru admiterea in barou / avocatura.
Prin lucrarea de faţă, autorii abordează în integralitate o instituţie fundamentală a dreptului civil, Actul Juridic Civil din perspectiva Noului Cod civil al României, care cum bine ştim a intrat deja in vigoare din 2011. Scopul lucrării este in primul rând de a veni în sprijinul acelora care se pregătesc pentru examenele de admitere/definitivare in profesia de avocat, magistrat ori alte profesii juridice.
Garantată la nivel constituțional, proprietatea este apărată atât prin normele dreptului civil, cât și prin normele dreptului penal. Prezenta lucrare este consacrată analizei mijloacelor juridico-penale de apărare a posesiei, ca atribut al dreptului de proprietate, cu evidențierea particularităților existente între prevederile Codului penal, Noului Cod penal şi cele din legile speciale.
Totodata, este evidenţiat impactul normelor dreptului constituţional şi ale Curții Europene a Drepturilor Omului în ceea ce priveşte ocrotirea penală a posesiei, precum şi aspecte de drept procesual penal, cu stabilirea cauzalităţii complexe a fenomenului şi formularea unor propuneri de lege ferenda.
Pentru inceput, cartea prezinta informaţii utile despre două instituţii fundamentale ale Dreptului penal: Răspunderea penală şi Sancţiunile de drept penal. Fiecăreia dintre cele două instituţii îi este rezervat câte un titlu.
Cea de-a doua parte este destinată unor teste grilă, care acoperă întreaga materie a Dreptului penal – Partea generală, şi prezentării comparative a dispoziţiilor generale din Codul penal în vigoare şi din noul Cod penal.
Codul penal si codul de procedura penala (actualizat la 20.03.2013)
Cu ultimele modificari aduse prin Legea nr. 2/2013, M.Of. nr. 89 din 12.02.2013 Coordonată de prof. univ. dr. Valerian Cioclei, această ediţie a lucrării Codul penal şi Codul de procedură penală aduce în atenţia celor interesaţi nu numai textul actualizat al Codului penal şi, respectiv, al Codului de procedură penală, ci şi recursurile în interesul legii admise, pentru a se asigura o completă cunoaştere şi înţelegere a dispoziţiilor legale din textul celor două Coduri. Acestea sunt situate, în rezumat, direct sub articolul din Cod la care se referă.
Se mai regasesc si alte informaţii utile, ca de exemplu: notele de subsol cu trimitere la ultima modificare a articolului avut în vedere, index, istoric etc.
Codul penal şi legile conexe reprezinta cea de-a 7-a editie, fiind o culegere coordonată de prof. univ. dr. Valerian Cioclei, care conţine, pe lângă textul actualizat al Codului, însoţit de istoric, note utile, recursuri în interesul legii, index etc., şi Legea nr. 275/2006 privind executarea pedepselor şi a măsurilor dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, precum şi Legea nr. 290/2004 privind cazierul judiciar, republicată.
PUTETI PLASA ANTICIPAT COMANDA SI VETI PRIMI CU PRIORITATE CARTEA!
Întreaga analiză trece prin istoricul instituţiei şi punctează cele mai importante teorii elaborate în materie. De asemenea, din perspectiva dreptului intern, pe lângă analiza legală, sunt punctate opiniile diverse care s-au născut cu privire la aplicarea unor prevederi legislative, analiză care este dublată şi de examenul jurisprudenţial.
Totodată, sunt subliniate şi opiniile care s-au impus, precum şi examenul critic al autorului cu privire la acestea. Participaţia penală este analizată şi din perspectiva incidenţei cu alte instituţii de drept penal, precum aplicarea legii penale în timp, amnistia, graţierea şi răspunderea penală a persoanei juridice.
Aceasta lucrare abordează tematica efectelor recunoaşterii vinovăţiei în dreptul penal atât din perspectivă teoretică, cât şi jurisprudenţială, încercând să surprindă principalele aspecte ale reglementării materiale şi procesuale, inclusiv din punctul de vedere al preconizatelor modificări legislative şi al dreptul comparat.
Cartea debutează cu scurte consideraţii introductive şi precizări terminologice, urmate de o prezentare a dispoziţiilor de drept penal material şi procesual legate de tematica abordată, inclusiv a celor cuprinse în noua legislaţie penală.
În secţiunea dedicată judecăţii în cazul recunoaşterii vinovăţiei reglementată de art. 3201 C.proc.pen. consideraţiile teoretice sunt însoţite de numeroase trimiteri la soluţiile (de multe ori divergente) pronunţate în practica judiciară. Capitolul al IV-lea cuprinde o amplă şi organizată prezentare a unor aspecte de drept comparat, în cazul fiecărei ţări consideraţiile vizând procedura simplificată, fiind precedate de o scurtă prezentare a sistemului juridic penal.
În final, pentru a facilita accesul la considerentele unor hotărâri relevante în materie, au fost inserate decizii ale Curţii Constituţionale şi ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.