Limba: RO
Currency: RON
  • RON
Bine ai venit in libraria noastra online! |

Cosul de Cumparaturi

0 items

Dropdown Categories

Comentariile Codului civil: POSESIA. UZUCAPIUNEA | 2012

Code: 978-606-522-860-3 | Rating: Rating: 10
Descriere

Demersul privind analiza institutiei posesiei si a efectelor sale (prezumtii, actiuni posesorii, dobandirea fructelor de catre posesor etc.) este construit pe realitatea ca in aceasta materie, in linii mari, noul Cod civil a pastrat conceptia existenta in Codul civil din 1864, cu exceptia notabila a uzucapiunii (tabulara si extratabulara), care se intoarce la reglementarea din Decretul-lege nr 115/1938, specifica sistemului de carte funciara cu efect constitutiv.

 

 

Detalii tehnice

ISBN: 978-606-522-860-3
Titlul cartii: Comentariile Codului civil. Posesia. Uzucapiunea
Autor | Autori: Claudiu Dragusin
Publicat de: Editura Hamangiu
Colectia: Comentariile Codului civil
Data aparitiei: 1 Noiembrie 2012
Formatul: Academic, Coperta brosata
Numar de pagini: 464
-10%
Price: 47.70 Lei
List Price: 53.00 Lei
Discount: 5.30 Lei (10.00%)
Cantitate:
Trimite unui prieten Voteaza / Scrie opinia ta Adauga la lista de dorinte Compara cu alte produse

Analiza dispoziţiilor Titlului VIII – „Posesia” din Noul Cod civil (art. 916-952) este un demers conceput pe fundamentul necesităţii unei priviri paralele asupra vechii şi noii legislaţii. Necesitatea evocată rezultă din faptul că posesia, deşi poate fi privită şi sub forma unei fotografii, într-o postură instantanee (când se analizează, spre exemplu, momentul la care este cerută buna-credinţă), totuşi de cele mai multe ori se raportează la curgerea timpului. Pentru aceste din urmă situaţii, odată cu intrarea în vigoare a noului Cod civil, se pune inevitabil problema aplicabilităţii în timp a instituţiei. După cum vom vedea pe larg la momentul potrivit, în noul Cod civil, dar mai ales în legea de punere în aplicare a acestuia (Legea nr. 71/2011), există dispoziţii care permit supravieţuirea vechii legislaţii în materie de posesie, cu referire în particular la materia uzucapiunii, întrucât punctul de reper este momentul începerii posesiei: cele care au început anterior intrării în vigoare a noului Cod civil rămân supuse vechii legislaţii, iar cele care au început ulterior, sunt supuse noii legislaţii. Chiar şi în cazul celor din urmă există nuanţe, întrucât uzucapiunea imobiliară este strâns legată de cartea funciară, respectiv de finalizarea procesului de deschidere de cărţi funciare pentru fiecare unitate administrativ-teritorială în parte. Prin urmare, este posibil ca şi în cazul posesiilor începute sub noua legislaţie, efectele să fie împrumutate din vechea legislaţie. Vom reveni însă, în detaliu, asupra acestor aspecte. Aşadar, ţinând seama de faptul că termenul pentru ca posesia să producă efecte achizitive (mobiliare sau imobiliare) este de 5 ani sau, după caz, de 10 ani, rezultă că momentul la care dispoziţiile noului Cod civil care reglementează această instituţie va fi amânat, după caz şi după distincţiile sumare prezentate mai sus, cel puţin 5 sau 10 ani.

 
ISBN: 978-606-522-860-3
Titlul cartii: Comentariile Codului civil. Posesia. Uzucapiunea
Autor | Autori: Claudiu Dragusin
Publicat de: Editura Hamangiu
Colectia: Comentariile Codului civil
Data aparitiei: 1 Noiembrie 2012
Formatul: Academic, Coperta brosata
Numar de pagini: 464

by Administrator Libraria LexMag.ro, 07 Nov 2012

Înainte de a aborda problema destul de nuanţată a instituţiei posesiei,trebuie clarificat mai întâi, pe scurt, care este provenienţa acestei instituţii în sensul său cel mai larg, istoric chiar, şi mai apoi, care este provenienţa sa în dreptul românesc. În cadrul acestui demers, lucrarea de fata indica câteva repere esenţiale.