Limba: RO
Currency: RON
  • RON
Bine ai venit in libraria noastra online! |

Cosul de Cumparaturi

0 items

Dropdown Categories

Efectele hotararilor CEDO si CJUE in dreptul intern | Carte de: Tabusca Silvia

Code: 978-606-18-0060-5
Descriere

Pentru ca un sistem de drept să aibă o bună funcţionare şi să acţioneze ca un adevărat sistem legal acesta trebuie să aibă un organ judiciar propriu care să vegheze la aplicarea în bune condiţii a normelor sale juridice şi a principiilor de drept specifice.

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene este astfel instituţia judi¬ciară a Uniunii Europene, care trebuie să asigure aplicarea, respectarea şi interpretarea tratatelor comunitare.

Necesitatea creării unei instanţe jurisdicţionale proprii s-a făcut simţită încă din perioada semnării tratatului care instituie prima Comunitate Europeană – cea a Cărbunelui şi Oţelului (C.E.C.O.), la Paris, în anul 1951. Instituţiile C.E.C.O., Înalta Autoritate şi Consiliul Special de Miniştrii, doreau crearea unui organism judiciar care să exercite controlul asupra actelor emise de ele şi să garanteze că instituţiile C.E.C.O. nu-şi depăşesc atribuţiile interferând cu domenii ce ţin de exercitarea suveranităţii statelor. Aşadar, s-a pus în discuţie crearea unui organism judiciar sub forma unei Comisii de Arbitraj, însă în cele din urmă s-a optat pentru crearea unei Curţi de Justiţie.

 

BIBLIOGRAFIE:

 

Detalii tehnice

ISBN: 978-606-18-0060-5
Titlul cartii: Efectele hotararilor CEDO si CJUE in dreptul intern
Autor | Autori: Silvia Tabusca
Publicat de: Editura C.H. Beck
Colectia: Drept European
Data aparitiei: 06 Iul 2012
Formatul: A5
Numar de pagini: 216
Price: 32.90 Lei
Cantitate:
Trimite unui prieten Voteaza / Scrie opinia ta Adauga la lista de dorinte Compara cu alte produse

În ceea ce priveşte dreptul aplicabil, trebuie subliniat că instanţa europeană aplică dreptul comunitar european. Dreptul comunitar european are două caracteristici definitorii: pe de o parte – este un drept intern – dotat cu puteri publice asemănătoare cu cele ale sistemelor de drept naţionale, iar pe de altă parte dreptul comunitare este integrat în sistemele naţionale de drept al statelor membre.

De asemenea, dreptul comunitar are aplicabilitate imediată şi directă; este important de reţinut că normele de drept comunitar au prioritate faţă de normele de drept naţionale (ceea ce înseamnă că statele membre trebuie să respecte fără întârziere tratatele pe care le-au încheiat şi să adapteze imediat legislaţia naţională, judecătorii naţionali fiind obligaţi să aplice dreptul comunitar).

 

CUPRINS: 

ISBN: 978-606-18-0060-5
Titlul cartii: Efectele hotararilor CEDO si CJUE in dreptul intern
Autor | Autori: Silvia Tabusca
Publicat de: Editura C.H. Beck
Colectia: Drept European
Data aparitiei: 06 Iul 2012
Formatul: A5
Numar de pagini: 216