Limba: RO
Currency: RON
  • RON
Bine ai venit in libraria noastra online! |

Cosul de Cumparaturi

0 items

Dropdown Categories

Tratat de Drept Civil Roman - Vol. II - de C. Hamangiu, I. Rosetti-Balanescu, Al. Baicoianu

Code: 973-655-215-2 | Rating: Rating: 10
Descriere

"In literatura juridică română, C. Hamangiu reprezintă un fenomen ştiinţific neegalat. Singularizarea sa este justificată nu numai prin volumul de muncă, pentru care calificativul de grandios nu este întrunimic exagerat, dar mai ales prin adoptarea unei modalităţi noi de creaţie, colaborarea, nu ca accident, ci ca sistem". - scria I. L. Georgescu în Revista de Drept Comercial nr. 5/1995, pp. 163-168.

 

Detalii tehnice

ISBN: 973-655-215-2
Titlul cartii: Tratat de drept civil roman. Volumul II
Autor | Autori: C. Hamangiu, I. Rosetti-Balanescu, Al. Baicoianu
Publicat de: Editura C.H. Beck
Colectia: Restitutio
Data aparitiei: 2008
Formatul: Academic
Price: 139.00 Lei
Cantitate:
Trimite unui prieten Voteaza / Scrie opinia ta Adauga la lista de dorinte Compara cu alte produse

 

Cine a fost Constantin Hamangiu?
 
Constantin Hamangiu a debutat ca om de ştiinţă cu însăşi teza sa de licenţă în anul 1893. O teză care era mai mult decât o modestă formalitate obişnuită, un eseu ştiinţific, „Proprietatea literară şi artistică”. Tezele de licenţă erau de obicei reduse la câteva zeci de pagini, Hamangiu i-a consacrat 203 pagini tipărite. Era întâia oară când în istoria culturii române cineva aborda acest subiect. Lucrarea coincidea în literatură cu o perioadă de înflorire, cu acţiunea Junimii şi a lui Titu Maiorescu, cu activitatea Convorbirilor literare, cu apariţia revistelor Viaţa şi Vatra, care prefaţau viitoarea întemeiere a Semănătorului, cu producţiile marcând un mare progres faţă de trecut, a unor personalităţi ca Eminescu, Creangă, Odobescu, Slavici, Duiliu Zamfirescu, Delavrancea etc. Autorul „Proprietăţii literare şi artistice” se afirma astfel ca precursor în acest domeniu.
 
Preocuparea aceasta îl va urmări şi în viitor. La deschiderea anului judecătoresc 1906/1907 a Curţii de Apel din laşi va rosti în şedinţă solemnă discursul având ca obiect „Arta şi literatura din punct de vedere juridic” (Bucureşti, 1906, 47 pagini). În acelaşi timp, va publica în limba franceză lucrarea ce ilustrează aceeaşi preocupare „La legislation de la propriete litteraire et artistique en Roumanie, Ies droits des auteurs roumains a l'etranger”.
 
Într-o nouă etapă, Hamangiu îşi strămută câmpul cercetărilor în dreptul privat printr-o acţiune nouă, codurile adnotate.
În anul 1897, publică „Codul civil român conform textului oficial pus în legătură cu articolele corespunzătoare din Codul civil francez şi adnotate cu jurisprudenţa Casaţiei române (1886-1897)”. Lucrarea însuma cifra de 504 pagini.
 
La un an distanţă numai, în 1898, dă la lumină „Codul de procedură civilă conform textului oficial, pus în legătură cu articolele corespunzătoare din procedura genoveză şi franceză, adnotat cu jurisprudenţa Casaţiei române (1886-1897)". Şi această lucrare cuprinde densul număr de 575 pagini.
 
 
 
 

ISBN: 973-655-215-2
Titlul cartii: Tratat de drept civil roman. Volumul II
Autor | Autori: C. Hamangiu, I. Rosetti-Balanescu, Al. Baicoianu
Publicat de: Editura C.H. Beck
Colectia: Restitutio
Data aparitiei: 2008
Formatul: Academic

by Administrator Librarie, 26 Sep 2012

Alaturi de un omagiu adus operei si activitatii celor trei mari juristi romani care au consolidat in mare masura doctrina si jurisprudenta romaneasca, lucrarea "Tratat de drept civil roman vol. I-III, ed. a II-a" reprezinta acea scriere de anvergura, practica si clara, care, pe parcursul a trei volume, incearca sa condenseze o materie vasta, cum este cea a dreptului civil, beneficiind de un comentariu sintetic si concentrat.