Limba: RO
Currency: RON
  • RON
Bine ai venit in libraria noastra online! |

Cosul de Cumparaturi

0 items

Dropdown Categories

Drept penal roman. Partea speciala | Actualizare: 10 Nov. 2012 | Autor: Tudorel Toader

Code: 978-606-522-896-2 | Rating: Rating: 08
Descriere

EXTRAS:

(...)

TRĂDAREA

(art. 155)

1. Noţiune şi definiţie. Infracţiunea constă în fapta cetăţeanului român sau a persoanei fără cetăţenie, domiciliată pe teritoriul statului român, de a intra în legătură cu o putere sau cu o organizaţie străină ori cu agenţi ai acestora, în scopul de a suprima sau ştirbi unitatea şi indivizibilitatea, suveranitatea sau independenţa statului, prin acţiuni de provocare de război contra ţării sau de înlesnire a ocupaţiei militare străine, ori de subminare economică sau politică a statului, ori de aservire faţă de o putere străină, sau de ajutare a unei puteri străine pentru desfăşurarea unei activităţi duşmănoase împotriva siguranţei statului.

2. Obiectul juridic constă în relaţiile sociale referitoare la atributele fundamentale ale statului român, atribute enumerate în art. 1 din Constituţie: suveranitatea, independenţa, unitatea şi indivizibilitatea. Incriminarea faptei este în acord cu prevederile art. 54 alin. (1) din Constituţie, potrivit cărora fidelitatea faţă de ţară este sacră.

3. Subiectul activ şi participaţia penală. Subiectul activ este calificat prin calitatea de cetăţean român sau de persoană fără cetăţenie domiciliată pe teritoriul statului român. Participaţia penală este posibilă sub toate formele – instigare, complicitate, coautorat.

4. Latura obiectivă. Elementul material se realizează prin acţiunea făptuitorului de a intra în legătură cu o putere sau cu o organizaţie străină ori cu agenţi ai acestora. Pentru existenţa infracţiunii este suficientă fapta de intrare în legătură, de stabilire a contactului, în scopul prevăzut în mod expres, fiind fără relevanţă juridică faptul că ulterior se realizează sau nu vreo înţelegere. Pentru existenţa infracţiunii nu au importanţă mijloacele săvârşirii faptei. 8 Tudorel Toader Urmarea imediată constă în crearea unei stări de pericol pentru atributele fundamentale ale statului. Raportul de cauzalitate rezultă din săvârşirea faptei.

5. Latura subiectivă presupune intenţia directă. Intrarea în legătură se realizează cu scopul de a suprima sau ştirbi unitatea şi indivizibilitatea, suveranitatea sau independenţa statului. Trădarea există numai dacă făptuitorul concepe şi urmăreşte realizarea scopului prin una dintre acţiunile alternative, enumerate în mod limitativ în textul de incriminare, şi anume: – provocarea de război contra ţării; – înlesnirea ocupaţiei militare străine; – subminarea economică sau politică a statului; – aservirea faţă de o putere străină; – ajutarea unei puteri străine pentru desfăşurarea unei activităţi duşmănoase împotriva siguranţei statului. Pentru realizarea infracţiunii nu se cere realizarea scopului, fiind suficient ca acesta să existe în momentul intrării în legătură.

6. Tentativa şi consumarea. Tentativa infracţiunii de trădare se pedepseşte, potrivit art. 173 alin. (1) C. pen. Consumarea infracţiunii are loc în momentul realizării elementului material, în momentul intrării în legătură cu o putere, o organizaţie străină ori cu agenţi ai acestora.

7. Sancţiunea constă în detenţiunea pe viaţă alternativ cu închisoarea de la 15 la 25 de ani şi interzicerea unor drepturi.

Detalii tehnice

ISBN: 978-606-522-896-2
Titlul cartii: Drept penal roman. Partea speciala | Actualizare: 10 Nov. 2012
Autor (i):: Tudorel Toader
Publicat de: Editura Hamangiu
Data aparitiei: 4 Decembrie 2012
Numar de pagini: 568
Price: 75.00 Lei
Cantitate:
Trimite unui prieten Voteaza / Scrie opinia ta Adauga la lista de dorinte Compara cu alte produse

CUPRINS

 

EXTRAS:

 
ISBN: 978-606-522-896-2
Titlul cartii: Drept penal roman. Partea speciala | Actualizare: 10 Nov. 2012
Autor (i):: Tudorel Toader
Publicat de: Editura Hamangiu
Data aparitiei: 4 Decembrie 2012
Numar de pagini: 568

by Drept penal 2012-2013, 04 Feb 2013

Partea speciala a dreptului penal cuprinde totalitatea normelor de incriminare prevazute in Codul penal si in legile speciale. In continutul sau, lucrarea analizeaza elementele infractiunilor din Codul penal, prin valorificarea literaturii de specialitate si a jurisprudentei in materie, raportate la modificarile survenite pana la data de 10 noiembrie 2012 (inclusiv cele aduse prin Legea nr. 27/2012 si Legea nr. 63/2012).