Limba: RO
Currency: RON
  • RON
Bine ai venit in libraria noastra online! |

Cosul de Cumparaturi

0 items

Dropdown Categories

Noul Cod de procedura civila si Codul anterior. Prezentare comparativa

Code: 978-606-522-905-1 | Rating: Rating: 10
Descriere

 

Actualul sistem procedural reglementat de Codul de procedură civilă, supus unor frecvente intervenţii legislative asupra diferitelor instituţii, a condus la o aplicare şi interpretare neunitară, lipsită de coerenţă, a legii de procedură civilă, cu repercusiuni asupra duratei, eficienţei şi finalităţii actului de justiţie.
De-a lungul timpului, între disfuncţiile majore ale justiţiei din România, cel mai aspru criticată a fost lipsa de celeritate în soluţionarea cauzelor, cu toate efectele ei. Dat fiind că procedurile judiciare s-au dovedit deseori greoaie, formaliste, costisitoare şi de lungă durată, s-a conştientizat faptul că eficacitatea administrării actului de justiţie constă în mare măsură şi în celeritatea cu care drepturile şi obligaţiile consfinţite prin hotărâri judecătoreşti intră în circuitul civil, asigurându-se astfel stabilitatea raporturilor juridice deduse judecăţii.
Astfel, nerespectarea cerinţelor procesului echitabil sub aspectul duratei procedurii ori decurgând din neexecutarea hotărârilor judecătoreşti, a constituit obiectul mai multor cauze la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (C.E.D.O.) în care este parte România.
Având în vedere cazuistica României la C.E.D.O.. deşi se poate afirma că durata procedurilor judiciare nu depăşeşte cu mult media europeană în acest domeniu, soluţionarea proceselor într-un termen rezonabil a reprezentat şi reprezintă o problemă reală şi un motiv de preocupare pentru autorităţi.
Conform Raportului Agentului guvernamental pentru C.E.D.O. pe anul 2O07, se semnalează cauze repetitive care pot risca să fie percepute ca probleme proprii sistemului judiciar naţional. Astfel, pe lângă încălcări ale dreptului de proprietate, se semnalează încălcări ale Convenţiei pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale decurgând din durata procedurii şi neexecutarea hotărârilor judecătoreşti.
Aşa ftind, s-a impus o intervenţie legislativă pentru reglementarea complexă şi coerentă a procesului civil, constând în măsuri care să aibă drept scop simplificarea şi accelerarea procedurilor judiciare. In acest context, s-a dovedit necesară adoptarea cât mai rapidă a noului Cod de procedură civilă, care să cuprindă dispoziţii clare, concentrate în principal pe sporirea celerităţii soluţionării cauzelor, cu impact direct şi asupra executării hotărârilor.
 

Detalii tehnice

ISBN: 978-606-522-905-1
Titlul cartii: Noul Cod de procedura civila si Codul anterior. Prezentare comparativa
Publicat de: Editura Hamangiu
Colectia: Legislatie
Data aparitiei: Februarie, 2013
Formatul: Academic, Carte Brosata
Numar de pagini: 496
Price: 20.00 Lei
Cantitate:
Trimite unui prieten Voteaza / Scrie opinia ta Adauga la lista de dorinte Compara cu alte produse

 

DEMO / EXTRAS

ISBN: 978-606-522-905-1
Titlul cartii: Noul Cod de procedura civila si Codul anterior. Prezentare comparativa
Publicat de: Editura Hamangiu
Colectia: Legislatie
Data aparitiei: Februarie, 2013
Formatul: Academic, Carte Brosata
Numar de pagini: 496

by Noul Cod de Procedura Civila va intra in vigoare la 15 februarie, si nu la 1 februarie, asa cum era prevazut initial, 02 Feb 2013

Ordonanta de Urgenta prin care se amana cu 2 saptamani termenul de intrare in vigoare a fost publicata joi in Monitorul Oficial. Este vorba despre OUG nr. 4, publicata in Monitorul Oficial nr. 68 din 31 ianuarie 2013. Citeste mai mult: http://www.avocatnet.ro/content/articles/id_32052/Noul-Cod-de-Procedura-Civila-va-intra-in-vigoare-la-15-februarie-OUG-care-prevede-acest-lucru-publicata.html#ixzz2JiWsRe2h Follow us: Avocatnetro on Facebook

by Traian Basescu a promulgat Legea pentru pregatirea punerii in aplicare a Codului de procedura civila si legea privind degrevarea instantelor judecatoresti, 02 Feb 2013

Preşedintele Traian Băsescu a semnat, vineri, decretul pentru promulgarea Legii privind unele măsuri pentru degrevarea instanţelor judecătoreşti, precum şi pentru pregătirea punerii în aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, informează Administraţia Prezidenţială. Proiectul de lege privind degrevarea instanțelor și pregătirea punerii în aplicare a Codului de procedură civilă a fost adoptat, luni, de către Camera Deputaților, în calitate de for decizional, cu 307 voturi ”pentru”, 2 voturi ”împotrivă” și 3 abțineri. Miercurea trecută, Guvernul a adoptat ordonanţa de urgenţă pentru modificarea articolului 81 din Legea 76/2012 pentru punerea în aplicare a Legii 134/2010 privind Codul de procedură civilă, care prevede amânarea intrării în vigoare a noului Cod de procedură civilă până pe 15 februarie. "Guvernul a adoptat prin această ordonanţă de urgenţă amânarea intrării în vigoare a noului Cod de procedură civilă pentru o perioadă necesară finalizării procedurii de reexaminare a propunerii legislative privind unele măsuri pentru degrevarea instanţelor judecătoreşti, precum şi pregătirii judecătorilor şi întregului sistem judiciar în vederea aplicării noilor dispoziţii ale Codului procesual civil", se arată într-un comunicat de presă al Executivului. Totodată, ordonanţa abrogă dispoziţiile din Codul de procedură civilă a căror neconstituţionalitate a fost constatată prin Decizia Curţi Constituţionale 967/2012. "Ordonanţa prorogă până la data de 15 februarie 2013 termenul prevăzut la art. II din Legea nr. 115/2012 privind medierea şi organizarea profesiei de mediator, pentru corelarea cu data intrării în vigoare a noului Cod de procedură civilă", se precizează în comunicat. Urgenţa actului normativ este justificată de faptul că neadoptarea măsurilor ar duce la blocaje la nivelul instanţelor şi la sporirea numărului proceselor având ca obiect judecarea recursurilor, în condiţiile în care infrastructura necesară funcţionării noului sistem procesual civil nu este suficientă. Prin urmare, intrarea în vigoare a noului Cod de procedură civilă se amână pană la data de 15 februarie 2013. Intrarea în vigoare a Codului de procedură civilă a fost unul dintre subiectele abordate săptămâna trecută la o întâlnire a preşedintelui Traian Băsescu cu premierul Victor Ponta şi preşedinţii celor două Camere ale Legislativului, Crin Antonescu şi Valeriu Zgonea.

by Administrator Librarie Juridica Online, 02 Feb 2013

Guvernul a hotărât miercuri să amâne până la 15 februarie intrarea în vigoare a noului Cod de procedură civilă şi nu 1 iulie cum se anunţase iniţial. Noul Cod de procedură civilă intră în vigoare din 15 iulie După ce a anunţat că Executivul a decis, miercuri, 30 ianuarie, ca prevederile Codului de procedură fiscală să fie amânate până la 1 iulie, Biroul de Presă al Guvernului a revenit cu o “rectificare”, în care precizează că intrarea în vigoare a noului Cod de procedură civilă se amână până la 15 februarie 2013. Anterior, potrivit mediafax, Guvernul anunţase că amânarea este decisă pentru finalizarea procedurii de reexaminare a propunerii privind degrevarea instanţelor judecatoresti, precum şi pentru pregătirea judecătorilor şi întregului sistem judiciar. Marţi, 28 ianuarie, premierul Victor Ponta a declarat că Guvernul va adopta o ordonanţă de urgenţă în care se va stipula că intrarea în vigoare a Codului de procedură civilă se va face imediat după intrarea în vigoare a Legii privind degrevarea instanţelor, pentru a se elimina problema legată de termenele de aşteptare. De asemenea, în 22 ianuarie, ministrul Justiţiei anunţa că intrarea în vigoare a Codului de procedură civilă se va amâna de la 1 februarie la 1 iulie, pentru ca sistemul judiciar să fie operaţional.