Limba: RO
Currency: RON
  • RON
Bine ai venit in libraria noastra online! |

Cosul de Cumparaturi

0 items

Dropdown Categories

Iti faci griji pentru ca nu stii ce acte trebuie sa porti cu tine atunci cand pleci in concediu in Uniunea Europeana? 

Data: 2012-07-28

 

Potrivit Comisiei Europene, vei avea nevoie de cartea de identitate sau de paşaport pentru a călători la bordul unui avion care pleacă din sau cu destinaţia România, Bulgaria, Cipru, Irlanda sau Regatul Unit şi, de asemenea, pentru a intra şi ieşi din aceste ţări. Chiar şi în situaţia în care călătoriţi între două ţări aflate în spaţiul fără frontiere al UE, este bine să aveţi la dumneavoastră aceste acte, pentru a vă dovedi, la nevoie, identitatea.
 
Nu uitaţi cardul european de asigurări sociale de sănătate (CEASS) gratuit. Pe teritoriul UE, în Islanda, Liechtenstein, Norvegia şi Elveţia aveţi dreptul să beneficiaţi de aceleaşi servicii medicale ca şi cetăţenii ţărilor respective.
 
Dacă doriţi să călătoriţi cu pisici, câini sau dihori domestici, trebuie să aveţi paşaport pentru animale domestice! Acesta reprezintă dovada vaccinării antirabice. Înainte de a pleca, verificaţi normele aplicabile  în ţara de destinaţie. Ele sunt valabile şi în cazul în care transportaţi alte animale.
  
Contactaţi-vă operatorul de telefonie mobilă! Normele europene care reglementează serviciile de roaming  vă protejează de „şocul facturii” în cazul în care folosiţi telefonul în străinătate. Dacă intenţionaţi să îl utilizaţi des, mai ales pentru a naviga pe internet sau pentru a trimite e-mailuri, puteţi stabili un plafon. Au scăzut tarifele şi la apeluri şi mesaje text în roaming.
 
Numărul european unic pentru apeluri de urgenţă este 112. Sunaţi aici pentru orice tip de urgenţă. Numărul poate fi apelat în orice ţară din UE, iar operatorii vorbesc mai multe limbi, în funcţie de ţara în care se află.
 
Informaţi-vă în legătură cu drepturile de care beneficiaţi când utilizaţi transportul aerian sau feroviar. Puteţi descărca şi noua aplicaţie privind drepturile pasagerilor, pentru a şti ce aveţi de făcut dacă întâmpinaţi probleme.
 
Pentru a afla cum vă poate ajuta UE, contactaţi serviciul de informare al Comisiei, Europe Direct. Puteţi formula întrebările în toate limbile oficiale ale Uniunii Europene.
 
În afara UE aveţi dreptul de a primi asistenţă din partea ambasadei sau consulatului altei ţări din UE în cazul în care ţara dumneavoastră nu beneficiază de reprezentare diplomatică în ţara respectivă.

Like on FaceBook

V-a placut postarea noastra, dati-ne un like pe FaceBook! Multumim yessmiley

 
 

Recomandari din librarie