Limba: RO
Currency: RON
  • RON
Bine ai venit in libraria noastra online! |

Cosul de Cumparaturi

0 items

Dropdown Categories

Romania a fost prezenta la Summit-ul International al Liderilor Studentilor din Londra! Vezi aici cine ne-a reprezentat...

Data: 2012-09-27

 

Liderii studenţilor din jurul lumii s-au reunit la Londra în cadrul Summit-ului Internaţional al Liderilor Studenţilor (Global Student Leadership Summit – GSLS), în perioada 18 – 21 Septembrie, pentru a pune bazele unei colaborări globale. Solidaritatea în lupta pentru democraţie, respect pentru drepturile fundamentale ale studenţilor, acces la educaţie, dezvoltare durabilă şi apărarea şi promovarea păcii au fost printre principalele obiective asupra cărora liderii studenţilor au căzut de acord. România a fost reprezentată în cadrul evenimentului de Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR).
 
Studenţii văd educaţia ca drept fundamental al omului şi consideră că accesul la acest drept trebuie apărat atât de guverne prin finanţarea publică a educaţiei, cât şi de instituţiile de învăţământ şi de alte părţi. Aceştia condamnă reducerea educaţiei la un produs cu rol strict economic şi subliniază importanţa contribuţiei acesteia la dezvoltarea democraţiei, toleranţei, gândirii critice sau îmbogăţirea cunoaşterii într-un anumit domeniu, împreună cu dezvoltarea de abilităţi practice care să conducă la oportunitatea obţinerii unui loc de muncă. Totodată, ei cer ca cercetarea realizată din bani publici să fie publicată doar în jurnale cu acces deschis. 
 
Participanţii la Summit au convenit ca pacea să fie un scop fundamental al colaborării globale şi au hotărât să înceapă să contureze o Cartă a Drepturilor Studenţilor la nivel global pe care să o apere apoi cu toţii. ANOSR face parte din comisia care va elabora propunerea acestei Carte, urmând ca adoptarea să se producă în cadrul GSLS 2013. Totodată, participanţii au convenit că îşi vor întări colaborarea în monitorizarea şi informarea publică asupra situaţiilor în care drepturile studenţilor nu sunt respectate. 
 
Nu în ultimul rând, studenţii au arătat că instituţiile de învăţământ superior trebuie să fie în prima linie a eforturilor pentru o dezvoltare durabilă, atât prin crearea şi introducerea de noi tehnologii, cât şi prin conducerea dezbaterii publice asupra cercetărilor relevante şi abordarea comunităţilor locale şi regionale.
 
Declaraţia adoptată în cadrul GSLS va fi publicată în cursul săptămânii pe situl evenimentului (www.globalstudentleadership.org) şi pe pagina ANOSR (www.anosr.ro). Până la următoarea reuniune colaborarea va fi facilitată de grupul de lucru pentru colaborare studenţească globală, grup din care va face parte ca reprezentant al României şi ANOSR.
 
„Idealurile în care credem, ca studenţi, se confruntă cu ameninţări care depăşesc graniţele naţionale şi chiar continentale. Fie că vorbim de pace, de drepturi fundamentale ale omului, de acces la educaţie sau de reducerea studenţilor la simpli clienţi în universităţi, comunicarea şi colaborarea globală contribuie foarte mult la şansele noastre de a avea un impact durabil. Ne bucurăm că avem ocazia să fim o parte activă din construirea acestei colaborări!” – Mihai Dragoş, preşedinte ANOSR, delegat la GSLS.
 
La GSLS, alături de România au mai participat: Cipru, Finlanda, Norvegia, Suedia, Portugalia, Malta, Rusia, Slovacia, Ungaria, Franţa, Muntenegru, Armenia, Moldova, Noua Zeelandă, Statele Unite ale Americii, Canada, Chile, Mexic, Columbia, Sudanul de Sud, Elveţia, Marea Britanie, Irlanda, Țările de Jos, Azerbaidjan, Swaziland, Filipine, Taiwan, Nepal, Islanda, India. Platforme regionale: ESU-Europa, AASU, Asia, Africa ASU-, OCLAE-America de Sud si Caraibe, Pacificul de Sud-USPSA. Vizele pentru liderii studenţilor din Gambia, Sierra Leone, Sudan, Zimbabwe, Albania au fost refuzate.
 
 
 



Vezi aici  Cine este ANOSR ?




Like on FaceBook

V-a placut postarea noastra, dati-ne un like pe FaceBook! Multumim yessmiley

 
 

Recomandari din librarie